HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Weboldal címe
Weboldal alcíme
HU
HU
HU
HU
GB
EN
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Tornácos Vendégház
GALÉRIA
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme

Szokolya hangulatos hegyvidéki falu a Börzsönyben, a hagyományos paraszti építkezés és gazdálkodás még mindig nyomokban fellelhető. A falu utcáin fut végig a királyréti kisvasút, amely egykor a királyréti kőbányáknak és vaskohóknak biztosított vasúti összeköttetést a nagyvasúttal, ma népszerű a turisták körében.

A vendégházunk Szokolya egyik régi parasztházának újragondolásával és felújításával jött létre. A ház maga elbeszélések szerint az 1930-as években épült, akkoriban a falu egyik legmódosabb gazdái lakták. Ezt tükrözte a telek elhelyezkedése: a falu nemhivatalos főterére nyílik az utcai homlokzat; éppúgy, mint a művelődési ház, az óvoda és a mai nagykocsma. A módosságot mutatta az egykori duplaistálló, kocsiszín, disznóól, pajta, nagy szénapadlás, füstölőház és két pince. Bár az nagyon valószínű, hogy a ház alapjai ennél régebbiek, hiszen a szokolyai főutca évszázadok óta lakott; a ház legrégebbi, utca felőli részében felsejlenek az egykori hármas háztagolás jelei.

Az épületet vélhetően valamikor a 60-as években modernizálták, átépítették. Ekkor elvesztette a ház a tényleges népies skanzen-jellegét: a szűk ablakokat kicserélték szélesebb, fényes ablakokra, egyes ablaknyílásokat befalaztak; a konyhából szűk fürdőszobát választottak le, bevezették a folyóvizet; a tornácot kiszélesítették.

A 2013-2015 közötti felújítás és vendégházzá való átértelmezés Mehrl Nándor okl. építészmérnök tervei alapján valósult meg. Az alapkoncepciónk szerint a célunk az volt, hogy mindent megőrizzünk, amely a parasztház kellemes hangulatát idézi, ugyanakkor egy modern és letisztult élettereret hozzunk létre. Az átalakítás során egy nagy nappalit, egy azzal egybenyíló konyhát, két fürdőszobát és három vendégszobát alakítottunk ki. A ház egykori hátsó kamráit és raktárhelyiségeit szobává alakítottuk és egy belső közlekedővel bevontuk a lakótérbe. Az egykori duplaistállóból kis részt leválasztva és bekötve a lakótérbe alakítottuk ki a hátsó fürdőszobát. A korábbi konyhát, nappalit és előteret egy helyiséggé összenyitva egy kellemes, tágas, világos nappalit, közösségi teret kaptunk.

Az álmennyezetet és a nádstukatúrt a legtöbb helyen elbontottuk, láthatóvá tettük a gerendás mennyezetet. A burkolatok kiválasztásánál fontos szempont volt a harmónia, így a tornác is visszanyerte a 2000-es évek végére már csak nyomokban fellelhető eredeti téglaburkolatát.
A cserépkályhát eredeti formájában meghagytuk; igaz, ez már nem képes kifűteni a megnövelt terelt, ezért olyan fűtési rendszert alakítottunk ki, amely a vegyes építésű vályogfal előnyeit a leginkább kihasználja, a fűtőtestek nem rontják el a látványt és a legkellemesebb hőérzetet adják: falfűtést építettünk ki.

Az ablakok esetében nem tértünk vissza a népies szűk ablakok irányába, mert a mai hőszigetelő ablakok ezt nem indokolják. A kiváló minőség és a harmónia jegyében kizárólag fából készült nyílászárókat építettünk be.