HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Weboldal címe
Weboldal alcíme
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Tornácos Vendégház
TÚRÁK
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme

Séták Szokolyáról

Társa-hegy és a hársfa

Gyalog 2000 m, 50 perc (a teljes kör)
​A Vendégháztól a Fő utcán fölfelé haladva (kék kereszt jelzés) hamarosan elérjük az üdülőházakat majd a falu végét. A falu végén az agyagos földúton jobbra fordulunk (letérünk a kék kereszt jelzésről), a távolban határozottan kiemelkedik a hársfa a Társa-hegy (252 m) jelzett csúcsának közelében. A hársfához elérve elénk tárul az egész falu látképe, háttérben a Börzsöny magas vonulataival. Kivehető a Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos magaslata. Másik irányban a visegrádi Fellegvár látszik. Különösen szép naplementekor.
​Innen dönthetünk úgy, hogy ugyanazon az úton visszafordulunk, vagy száraz időben leereszkedhetünk a meredekebb Rolka-pályán is. A Rolka-pályához a hársfától kitaposott ösvény vezet, ha elindulunk a Török-patak felé (a hársfától a visegrádi vár irányába). A Rolka-pályán meredeken leereszkedünk a patakig, majd a patak közelében az ösvény elvezet a Liget utca végéhez. A Liget utcán vissza tudunk sétálni a sportpályáig, majd onnan a vendégházig.  

Társa-hegy és a hársfa

Somos-hegy, Kacár tanya 

Gyalog 2000 m, 50 perc (oda-vissza)
​A Vendégháztól a Fő utcán majd a Kolozsvári utcán elmegyünk a Szokolya-Mányoki kisvasút megállójához. A vasútmegállóban a köves földúton elindulunk a dombon fölfelé, a Kolozsvári utca folytatásában. Ez a földút felvisz a Somos-hegy (235 m) oldalára, elmegy a Kacár-tanya mellett. Útközben elénk tárul a falu képe, a Pap-hegy jellegzetes vonulata, a Török-patak völgye Királyrét felé, háttérben a Börzsöny magas vonulatai.
​Innen visszafordulhatunk, vagy sétálhatunk még tovább a Nacsagromi-árok felé.

Séták és kistúrák Királyrétről 

Királyrétre többféleképpen lehet eljutni:

  • ​ Királyréti erdei vasúttal Szokolya-Mányoki megállóhelytől 15 perc (ajánlott)
  •  busszal a községházától
  • ​ autóval 8 perc (Királyréten a parkolók díjkötelesek)
  • ​ gyalog 50 perc (4,4 km)
  • kerékpárral 15 perc

Bajdázói-tó és Bajdázói kőbánya

Gyalog 1500 m, 40 perc (oda-vissza)
Királyrétről végig a kék négyszög jelzést követjük. Az aszfaltúton a horgásztó irányába kell elindulni, majd az aszfaltútról balra letérve a horgásztó kerítése mellett eljutunk egy rétre. A rét túlfelén a fák között megtaláljuk a Bajdázó-tavat, ahol napsütéses időben szerencsénk lehet a fákon sütkérező mocsári teknősökhöz.
​Az elhagyott Bajdázói kőbánya egy tóhoz közeli egy zárt, valamikor le van zárva.
​A kisvasútig ugyanezen az úton mehetünk vissza.

Király-rét 

Gyalog 2,5 km, 90 perc (oda-vissza)
​Király-rét a középkori királyaink kedvelt vadászóterülete. (Kötőjellel írjuk a történelmi értelemben vett Király-rétet, kötőjel nélkül az erről elnevezett kirándulóközpontot, a kisvasút végállomását.)
​A kisvasút végállomásától a büfé mögött induló zöld jelzést követjük. Elhaladunk a vízmű épülete mellett, majd hamarosan a középkori kövezett úton megyünk tövább az erdőben. Király-rétet elérve magunk elé képzelhetjük a középkori vadászatokat lovakkal, kutyákkal.  

Út Király-rétre

Túrák Szokolyáról

Pap-hegy 

Gyalog 6 km, 4 óra (oda-vissza)
​Részben jelzetlen út, csak gyakorlott túrázóknak vagy vezetővel ajánljuk!
​Szokolyáról a Kossuth utcán, Jókai utcán majd földúton a vasút sínpárját követve elindulunk a Pap-hegy felé a kék kereszt jelzésen. A jelzést követve az erdőben haladunk, majd már a csúcs közelében, ahol jobbról betér a traktorok által mélyített szekérút. Itt toronyiránt az erdőben elindulunk a csúcs felé: figyelmesnek kell lennünk mert nincs jelzés vagy láthatóan kitaposott ösvény. ​A csúcsot egy csúcskő jelzi, innen az erdő miatt nincs kilátás. Viszont a csúcsot déli irányban elhagyva megtaláljuk a bronzkori vár maradványait, jelző köveket, majd egy tisztást, ahonnan csodás kilátás nyílik Szokolyára, a Naszályra és a Duna völgyére.
​Ugyanezen az úton megyünk visszafelé.

Kóspallag - Pusztatorony, Toronyalja-horgásztó 

Nógrádi vár 

Törökmező - Fehér-forrás csoport 

Túrák Királyrétről 

Magas-Tax, Nagy-Hideg-hegy 

Csóványos 

Környékbeli túrák 

Nagyirtáspuszta - Sós-hegy 

Nagyirtáspusztára Szokolyáról legegyszerűbben autóval vagy biciklivel jutsz el. Mehetsz kisvasúttal Szobról, a túraajánlat a nagyirtáspusztai kisvasútállomásról indul. Megteheted a teljes kört, vagy visszafordulhatsz a Sós-hegyről is. A kilátás pazar, júniusban térdig lehet járni az árvalányhajban a Sóshegyen.

Márianosztra - Kopasz-hegy 

Nagymaros - Remete-barlang 

A túrajavaslat Nagymaros vasútállomásról indul (nem Nagymaros-Visegrád).

Zebegény - Hegyes-tető - Szent Mihály-hegy - Nagymaros 

A túra a zebegényi vasútállomástól indul. Útközben érinti a Julianus-kilátót, ahonnan az egész Dunakanyart belátni.

Katalinpuszta - Naszály

A túra a katalinpusztai kirándulóközponttól indul.