HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Weboldal címe
Weboldal alcíme
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Tornácos Vendégház
AJÁNLOTT PROGRAMOK
HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme

Keresd az izgalmas élményeket!

Elindult a világ első napelemes kisvasútja 

Május 4-én elindul a királyréti kisvasút új, magyar fejlesztésű, zéró emissziós, napelemes motorvonata. Borongós időben is működik, de nyitott karosszériával, jó időre tervezték. Mivel még csak egy darab van, a hagyományos motorkocsik is megmaradnak a vonalon.

Mostantól jár az ország leghosszabb hegyi-erdei kisvasútja 

A középső szakasz újraépítésével 22 km hosszú lett a Szob-Nagybörzsöny között közlekedő kisvasút, aminek különlegessége a meredek és kanyargós pálya.

Kirándulás a történelembe 

Nógrád vára, Castrum Novigrad 

Ősi várrom a Börzsöny hegység területén
Anonymus leírása szerint a honfoglalás idején már állt a vár, amit Novigrádnak (Újvárnak) neveztek, innen ered a megye névadó településének, Nógrádnak a neve. A várat a védői ellenállás nélkül adták át Árpád vezér magyar csapatainak. Szent István király (1000-1038) városi rangot adott a vár körüli településnek, ami a vármegye első székhelye lett...

Bibervár és a toronyaljai pálos kolostor 

Középkori romok a Börzsönyben, Kóspallag közelében
A XIV. század végére valószínűleg elpusztult Torony kis erőssége, valamint a közelében álló Toronyalja település is elnéptelenedett. 
​A nosztrai vikáriushoz tartozó toronyaljai Szent Mihály pálos kolostort feltehetőleg a XIV-XV. század fordulóján alapították, építéséhez felhasználták Pusztatorony köveit, valamint egy kisebb kőbányát is nyitottak...

Drégely vára 

Szondi György és maréknyi védőseregének hősi története
​Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint tízezer főnyi (egyes források szerint 12 ezer vagy 14 ezer főnyi) seregével zárta körül és vette ostrom alá Drégely várát, ezzel a sereggel szemben állt Szondi György 146 főből álló maroknyi védőserege. A hatalmas túlerő ellenére Szondi visszautasította a pasa ajánlatát a vár feladásáról.

Damásd vára 

Anjou-kori vadászkastély, majd palánkvár az Ipoly mentén
A Börzsöny-hegység délnyugati részében, az Ipoly torkolata közelében fekvő Damásd és környéke feltehetően már az államszervezés korától Hont vármegye része volt. Az Árpád-ház első uralkodói igen kedvelték a Dunakanyar vidékét, esztergomi udvarházuk és váruk mellett Dömösön és Visegrádon is szívesen tartózkodtak, Vácon pedig a XI. század óta püspöki székhely létezett. A korai királyok börzsönyi tartózkodásairól nem rendelkezünk adatokkal, de elképzelhető, hogy a Pilis mellett a Duna északi oldalán elterülő erdősségekben is szívesen vadásztak...

Patak vendéglő 

A magyaros konyha hagyományainak figyelembe vételével készülnek az ételek, köztük mangalica és szürke marha különlegesség valamint különféle hal és vad ételek. Szokolyára ingyenes házhoz szállítást is lehet rendelhetsz.
+36 27 3501452623 (Kismaros, Szokolyai út 5.)

Királyréti erdei vasút 

A kisvasút Szokolyán keresztül köti össze Királyrétet és Kismarost hangulatos kanyargós keskeny nyomtávú pályán a Török-patak völgyében. Királyrétről népszerű könnyebb és nehezebb túrák indulnak a Börzsönybe. A Vendégházhoz a Szokolya-Mányoki megállóhely mindössze 5 perc séta.

Masszázs a test és lélek egyensúlyáért 

Az illóolajok illata és az érintés együttesen fejtik ki jótékony hatásukat. Az olajos masszázs stimulálja a vérkeringést, az illóolajok pedig körülölelik a testet és a lelket. Ellazítja az izmokat, elősegíti a  méregtelenítést, erősíti az immunrendszert, serkenti a nyirokkeringést, táplálja a bőrt, segít megteremteni az energetikai egyensúlyt.
Közvetített szolgáltatás (4500 Ft/óra): +36 30 5363069 [előzetes időpontfoglalás szükséges]

Nagymarosi termelői piac 

Házi és kézműves füstölt sonka, szalonna, kolbász, gyümölcs, sütemény, savanyúság, szörp, lekvár, szappan, kerámia... A környék legnagyobb minőségi, hagyományőrző piaca minden szombaton délelőtt Nagymaros főterén.

Viski lovasudvar 

Szokolya határában lovaglás kezdőknek és haladóknak, lovaskocsizás a faluban. Tereplovaglás vagy lovaglás fedett karámban.
+36 30 2453210 [előzetes időpontfoglalás szükséges]

Kalandpark Törökmezőn 

5 magaslati kötélpálya minden korosztálynak: gyermekektől a kihívást kereső felnőttekig. A tiroli csúszópályán 13 méter magasságból egy hatalmas fáról indulva 600 métert tudunk lesiklani 8 hosszú szakaszon!

Székelysajt - kézműves sajtkészítő műhely 

Szokolya határában ízletes sajtok készülnek, a legeltetéstől a sajt értékesítéséig egy kézben összpontosul a gazdaság irányítása. "Boldogok a sajtkészítők..."
Műhelylátogatás előzetes egyeztetéssel: +36 20 2127493

Teniszezés 

Az iskola mögött van egy salakos teniszpálya, amit tavasztól őszig lehet használni.
Ajánlott szolgáltatás: +36 20 4616301 [előzetes időpontfoglalás szükséges]

Királyréti horgásztó 

Hegyek között az erdőben bújik meg a Királyréti horgásztó, az erdei vasút végállomásától 100 m-re. A gondozott tóban csak őshonos halak vannak. Éjszakai horgászatra is van lehetőség.  

Szarvasbőgés 

Szeptemberben a falu közvetlen közelében kis szerencsével hallgatható a szarvasbikák szerelmi bőgése. Hangulatos esti sétával egybekötbe életreszóló élményt jelent annak, aki a természetet tiszteli.

Túrázás

Könnyű séta vagy nehezebb hegyi túra. Séta a hársfához a Társa-hegyen, vagy túra a Csóványosra. A Börzsöny és a Duna-Ipoly Nemzeti Park számtalan természetjárást kínál.

Kerékpáros túrák

Vác, Nagybörzsöny, Nógrád, Zebegény, Nagy-Hideg-hegy... Járd be a környéket kerékpárral!

Látnivalók és múzeumok a környékben

Börtönmúzeum Márianosztrán, vízimalom Nagybörzsönyben, Kőkapu Vácott, visegrádi vár, Drégely vára... Izgalmas kirándulási lehetőségek és látnivalók autóval vagy vonattal.

Református templom

Templomok 

Szokolya hagyományosan református többségű falu. A középkori eredetű, egykor fallal körülvett templom a falu fölé emelkedő dombon épült. Istentisztelet vasárnaponként 10:30-kor.
A katolikus templom a Fő utcában épült a XX. század elején. Mise vasárnaponként 8:30-kor.
A baptista imaház a Dózsa György utcában van, istentisztelet vasárnaponként 10 órakor.